· 

Portefeuille rendement vs. benchmark

De benchmark overzichten zijn een van mijn stokpaardjes. Met de vergelijking van het portefeuille rendement (x EUR, incl dividend) van de belegger ( /deelnemer) met een of meerdere benchmarks wordt de prestatie nader tegen het licht gehouden.

 

Het absolute portefeuille rendement is niet alleen zaligmakend, maar ook de prestatie in verhouding tot het markt gemiddelde of het gemiddelde sector rendement geeft een indruk van de geleverde prestatie. Beleggers die in meerdere achtereenvolgende jaren de benchmark niet weten te verslaan kunnen hier lering uit trekken. Een investering in de onderliggende index maakt het leven niet alleen eenvoudiger, het verlaagt de kosten en levert dus ook nog eens een hoger rendement.

 

Voor beleggers die wel in staat zijn de index / etf (over meerdere jaren) te verslaan kunnen met vertrouwen een keuze maken voor een eigen portefeuille. En die beleggers (/deelnemers) zijn er legio - kunnen we aan de benchmark overzichten van de beurscompetitie aflezen.

 

CP heeft in het beursspel voor een large cap dividend portefeuille gekozen - en kan lering trekken uit het resultaat. Het dividend blijkt dit jaar een slechte raadgever voor de samenstelling van de portefeuille. En dan kun je je druk maken over 0, 20, 25 of 30% dividend belasting, indien je aandelen niet renderen dan heb je toch een slechte investering gedaan.

 

De benchmark overzichten zijn aangepast aan de dividend uitkeringen. Voor de dividend uitkerende ETF's (sectoren en landen) zijn de div% bij het koersrend% opgeteld. 

 

De bm overzichten krijgen meer waarde indien er een goede match bestaat tussen de samenstelling van de portefeuille en de benchmark(s). Veel  beleggers / deelnemers zijn daartoe goed in staat, maar niet iedereen slaagt daarin. Een goed gekozen benchmark geeft uiteindelijk een beter inzicht in de prestatie van de gemaakte keuzes bij de samenstelling van je portefeuille.