· 

Analyse resultaten portefeuilles

Er zijn 3 te onderscheiden effecten die de afgelopen 2 weken door elkaar heen lopen en het gezamenlijke resultaat van een portefeuille bepaald hebben

 

1 de markt brede daling door de oplaaiende vrees voor een renteverhoging

2 mee- en tegenvallers volgend uit de publicaties van de (preliminary) jaar (en/of kwartaal/halfjaar) cijfers

3 incidentele berichten over een onderzoeksresultaat of verkoop resultaat

 

ad 1

Veranderde inzichten in de rente ontwikkeling veroorzaakt een herafweging van keuzes voor verschillende beleggingscategorien. De financiële waarden worden aantrekkelijker omdat banken en financiële instellingen worden geacht te kunnen profiteren van de stijgende rente (en oplopende rente marge).

Werden in 1987 de computermodellen (met hun stoploss orders) als een van de katalysatoren van de marktbrede daling gezien en in 2008 de secutirisaties, tegenwoordig zijn het de beleggingsfondsen en de etf/trackers die voor een versnelling van de daling kunnen zorgen. Immers, de etf/ tracker beheerder moet de onderliggende index volgen.

 

ad 2 

Het aantal publicaties is nog beperkt echter de koersuitslagen na / vlak voor publicatie datum zijn significant. Afgelopen week zakt bijv. Recordati SpA in na meer dan uitstekende jaar resultaten. 

 

ad 3

Met name de HealthCare fondsen laten enorme koersuitslagen zien na goedkeuring van een strategisch product (door FDA of Europese/ Japanse drug agencies). Een specifiek retail bedrijf kan met zijn omzet resultaten de koers van zijn concurrenten mede beïnvloeden. Apple / Samsung Intel beïnvloeden koersen van Europese afnemers (ams AG, ASML, Dialog) Of deelname aan een project beïnvloed de omzet en daarmee het resultaat (vaak in positieve zin maar soms juist niet).

 

 

Al deze factoren werken tegen elkaar in en zorgen voor het eindresultaat in de portefeuille gemeten over het gehele jaar, en vooral in de afgelopen 2 weken.

 

Kijk ik naar CP's portefeuille dan is het resultaat bedroevend. Zeker wanneer ik het vergelijk met de overige portefeuille rendementen. Met een 38e plaats (van de 40 deelnemers) kan ik moeilijk anders beweren. Het zijn net als afgelopen jaar European blue chips (super stocks) die in rendement achterblijven bij het markt gemiddelde. Met ABB, Ahold Delhaize, Roche, BASF, Continental enz enz kun je je geen buil vallen zou je denken.

 

Echter, in een opgaande markt (2017) en nu bij de per saldo zijwaarts bewegende markt in 2018 blijft de portefeuille achter in rendementsontwikkeling. Deze week -5.0% omlaag door oa het slechte koersresultaat van ABB. En dat is 70 basispunten lager dan het gemiddeld van alle portefeuilles deze week (-4.30%). De large caps laten zien wat zij ook vorig lieten zien, zij presteren ondermaats in vergelijking met de mid cap en small cap aandelen - bij een omhoog gaande en dalende beweging in de markt.

 

De stock pickers doen het het beste deze jaargang. De beleggers met FlowTraders en Kiadis Pharma maken de dienst uit. Met de keuze van een of beide aandelen in portefeuille troeven zij de beleggers af die een meer uitgebalanceerde portefeuille hebben samengesteld zoals Wuyvae en herbinator of een keuze hebben gemaakt voor een specifieke sector (BdB / Automotive), land (Bianchi/ Italië, Bloom/ Duitsland, Bjorn/ Scandinavië) of factor (DurianCS / momentum).

 

Het piket paaltje dat ik met de eigen portefeuille heb geslagen met de keuze voor de Europese blue chip portefeuille laat nog iets anders zien. De kwaliteit van de deelnemers' inbreng verbetert elk jaar omdat de beleggers met mindere resultaten zich zelf uit selecteren. Elk jaar zakt het piket paaltje verder omlaag in de ranglijst.