Analyse Koninklijke Boskalis NV

2017

Fundamentele Analyse : FY 2017


Fundamentele Analyse 31-3

4-5 Voortdurend achter de feiten aanlopen

 

Halverwege verslaggevingsjaar 2016 blijkt uit de kentallen waarom de koers in de achterliggende periode zo sterk is teruggevallen. De winstgevendheid is dan gedaald tot 6.3 (H1 2015 : 10.6) en de Operating Margin naar 13.6 (H1 2015 : 21.1). Beleggers weten dat allang en hebben hierop voorgesorteerd door de koers flink af te waarderen.

 

Op donderdag 20 aug 2015 bereikt de koers nog een hoogste waarde van (gecorrigeerd voor dividend) 46.95 EUR en een half jaar later op woensdag 9 maart 2016 een laagste koers van 28.64 EUR. De kentallen op het tussenliggende verslaggevingsmoment zijn dan nog best in orde (FY 2015 : ROA 8.5, OM 17.4). De negatieve trend is evenwel ingezet.

 

Indien vanuit FA oogpunt de alarmbellen gaan luiden en het aandeel van de short-list wordt afgehaald, begint een tegengestelde beweging. De ROA stijgt per einde jaar licht tot 6.9 (OM : 14.8) en koers herstelt en komt op 27 januari tot net boven de 35 EUR uit.

 

Bij Boskalis wordt voortdurend achter de feiten aangelopen. Hier blijkt een halfjaarlijkse verslaggevingsperiode een onvoldoende raadgever voor de toekomstige koersontwikkeling.

 

Technische Analyse 11-5

11-5 Morgen gaat het aandeel 1 EUR ex-dividend en gaan alle candles en lijnen m.t.w.k aangepast worden. 

Met de laatste 2 rode candles dreigt de koers uit het middellange termijn opgaande trendkanaal te vallen. Onduidelijk is of we aan het begin staan van een volgende langdurige daling of dat er toch een opgaande herstel beweging in gang gezet gaat worden.


Fundamentele Analyse : FY 2016

Peter Berdowski, CEO of Boskalis :

 

“After the best two years in Boskalis’ history, we found ourselves over the course of 2016 increasingly faced with the reality of the current market conditions, particularly in the offshore market. In that sense 2016 was a year of extreme transition for us, from economic high tide to low tide. The analyses carried out for our new business plan point out that a rapid recovery in the offshore market is not expected. And so where necessary we are adapting the organization to this new reality with further improvements in efficiency and effectiveness.

 

But we are also expressly looking at opportunities that a market such as this can offer us for strengthening the company for the medium term, when the offshore market will start picking up again. And so the period ahead presents us with a fascinating, challenging mix of sharpening up and expansion.

A challenge that we are excellently placed for given our financial strength, experience and vigor.”

 

Outlook

 

The market picture for the year ahead will be characterized by continued lower volumes of work and pressure on both utilization levels and margins.

The project-based nature of a significant part of our activities, in addition to the uncertain market conditions, makes it difficult to give a specific quantitative forecast with regard to the 2017 full-year result early on in the year. It is, however, clear that the net result will be lower than the 2016 result adjusted for the impairment charges.

 

Source : Press Release Boskalis Westminster NV, Papendrecht, March 8, 2017 

 


2015

Fundamentele Analyse : FY 2015

Peter Berdowski, CEO Boskalis:

 

"We kijken terug op een zeer succesvol jaar waarin we over de volle breedte van het bedrijf uitstekende resultaten hebben gerealiseerd. Terwijl de storm buiten aanwakkerde, hebben wij een bijzonder druk jaar achter de rug met vele indrukwekkende projecten. Bij Dredging met projecten als de uitbreiding van het Suezkanaal; een project van ongekende omvang dat op tijd en binnen budget werd opgeleverd. Bij Offshore Energy, waar we ons recordjaar 2014 zelfs wisten te overtreffen. En ook de berging heeft een van de drukste jaren in haar bestaan gedraaid, met aansprekende projecten als het verwijderen van het wrak van de Baltic Ace uit de aanvaarroute van de Rotterdamse haven.

 

De stormachtige condities buiten doen zich ook bij ons steeds sterker voelen. Dalende prijzen van olie, gas en commodities eisen ook hun tol in diverse marktsegmenten waarin wij actief zijn. Volumes en prijzen staan onder druk, wat zich ook vertaalt in onze orderportefeuille. Condities die van ons een andere koers en stuurmanschap vergen. We scherpen de vloot en de organisatie aan en spelen alert in op de kansen die de markt nog steeds biedt. Kansen in bestaande segmenten, maar ook kansen door ons speelveld te verleggen en te vergroten naar groeimarkten. Een goed voorbeeld hiervan is overname van offshore activiteiten van VolkerWessels, waarmee we onze positie op de groeiende offshore windmarkt flink versterken.

 

Met onze vloot, organisatie en balans staan wij uitstekend gepositioneerd om met verstand en beleid door de storm heen te varen en er versterkt uit te komen."

 

Source : Press Release Boskalis Westminster NV, Papendrecht, March 9, 2016

 


2016

Technische Analyse : Juni 2016

1 - 6 Boskalis moet kleur gaan bekennen. Zetten we het herstel voort en gaan we steun krijgen van de onderkant van het oplopende KT trendkanaal of zakken we terug in het dalende LT trendkanaal. De horizontale steun op 31.81 EUR (de begrenzing van de rode en groene wolk) kan nog steun bieden voor een terugkeer in het oplopende trendkanaal. Bij een lagere koers krijgt ook de stochastic een meer aantrekkelijke waarde voor een instap.

 We zoeken naar een bevestiging voor een instap op een van beide niveaus (onderkant oplopend trendkanaal of horizontale steun). 

 Komen we onder de horizontale steun terecht dan gaan we verder omlaag kijken.

 

3 - 6 Met een laagste koers van 32.05 EUR en een hoogste van 32.81 EUR is Boskalis vandaag gesloten op 32.16 EUR. De candle hangt nog net aan het oplopende trendkanaal. De stochastic is < 20 en is daarmee strong oversold. We zijn alert en stappen in bij een herstel beweging vanaf de horizontale steunlijn.

 


8 - 6 De koers is vandaag gesloten op 31.36 EUR, amper 2 cent boven de laagste koers. De candle ligt in zijn geheel onder de horizontale steunlijn van 31.81 EUR die daarmee in kracht heeft ingeboet. Voorzichtig moet dan rekening gehouden gaan worden met nog lagere koersen. Bij 28.795 EUR komen de horizontale steun en de onderkant van het dalende trendkanaal bij elkaar. Dat wordt dan het volgende doel voor een mogelijke instap. 

 

Halverwege de 2 steunlijnen is een dunne lijn getrokken net onder de 30.30 EUR (voor bijv. 50% van de beoogde inleg). 


16 - 6 De 4% stijging van afgelopen woensdag doet de koers tot boven de 30.30 EUR uitstijgen en laat ons met lege handen achter. Het bereiken van het koersniveau behorende bij de steunlijn is geen rede voor een instap en wordt als te risicovol gezien. Een herhaalde daling tot aan de 30.30 EUR met daarna een bevestiging geeft een instap die meer vertrouwen geeft. Op dit moment is de 30.30 EUR enkel nog een obstakel voor het bereiken van het lagere koersdoel van 28.795 EUR.


24 - 6 Great Britain votes to leave the EU. De steunlijnen zijn getekend op 30.30 EUR en lager op 28.795 EUR. We nemen geen overhaaste beslissingen. De steunlijnen zijn gezien de gebeurtenissen flinterdun en moeten zich eerst maar eens bewijzen.

 

 

 


27 - 6 De koers heeft afgelopen vrijdag een laagste koers bereikt van 29.53 EUR en is gesloten op 30.535 EUR. Het verschil tussen de hoogste en laagste koers van de dag bedraagt 5.3%. Vandaag wijzen de futures om 07:30 op een 2% lagere opening van de belangrijkste Europese indices. De koers van Boskalis zal in richting van de laagste koers van vrijdag bewegen. De vraag is of we in de komende dagen een herstel gaan zien, bij voorkeur vanaf de getekende steunniveaus. De 30.30 EUR lijkt daarbij vooralsnog het meest waarschijnlijk. Instappen alleen bij bevestiging van een steun.

 

De dalende steunlijn is getrokken door de slotkoersen van 7 april en 15 juni. De bovenste horizontale lijn is getekend op 31.795 EUR langs de grens van de kumo van april en mei. De laagst gelegen steun ligt op 28.795 EUR, corresponderend met de laagste slotkoers van dit jaar. De middenlijn ligt op gelijke afstand van de andere 2 lijnen en ligt net iets boven de slotkoers van 19 februari.


30 - 6 De overtuiging in het herstel ontbreekt. Het 1e koersdoel ligt bij 31.79 EUR. Bij groter optimisme kijken we naar de bovenkant van het denkbeeldige dalende trendkanaal. Tegen die tijd is de stochast ook weer overbelast en gaan we UIT.

 

We zijn eerder tegen 29.76 EUR ingestapt (voor 50%). 

 


1 - 7 Verkoop @ 31.58 EUR 

 

Voordat we het koersdoel 31.79 EUR (en hoger) bereikt hebben zijn we voor het weekend weer uitgestapt. De verkoop werd gelijktijdig uitgevoerd met de Ahold aandelen. Hier werd het beoogde doel wel bereikt.

 


4 - 7 In de grafiek is een rising en falling wedge getekend. De dalende wig kan een omkeerpatroon opleveren wanneer hij in een dalende trend zichtbaar wordt. Hij pinpoint ahw naar het omslagpunt. Na een forse doorbraak aan de bovenkant van de wig kun je een verdere koersstijging verwachten. Hij mag eerst terug naar de 30.30 EUR om daarna met een grote knal uit te breken. Dan zijn we ook van de partij want bij 30.30 EUR stappen we opnieuw in met 50% van de beoogde inzet.

 

5 - 7 [Update] De koersdaling van gisteren heeft een vervolg gekregen en de koers is om ca. 11:00 gezakt tot onder de mediaan lijn van 30.293 EUR. We houden ons kruit droog en wachten rustig af.


5 - 7 Met een koersdaling van ruim 4% is de koers tot ruim onder de middelste lijn terechtgekomen. De koers is gesloten op het laagste punt van de dag. Dit maakt het aannemelijk dat de koers verder omlaag zal gaan in de richting van de volgende steun op 28.795 EUR. Dan gaan we voor 50% instappen of wachten we totdat er meer zekerheid gaat ontstaan over een mogelijk herstel.

6 - 7 [Update] Koop @ 29.415 (50%)


8 - 7 Het 1e koersdoel ligt bij de weerstandslijn van 31.794 EUR. Indien we de bovenste lijn van het dalende trendkanaal trekken over de post-referendum groene candle van vrijdag 1 juli dan komt de target dichterbij te liggen.


11 - 7 Verkoop @ 31.50 EUR (0%) Het aandeel is vlak onder het koersdoel van 31.794 EUR verkocht. 

 

Technisch bestaat nog ruimte tot aan de onderkant van de kumo van april / mei. Houden we de onderkant van juni aan dan is er nog ruimte tot 32.24 EUR. Ook de stochast staat een verdere stijging van de koers nog toe. We zijn echter uiterst voorzichtig in het langdurig aanhouden van een long positie omdat het aandeel in een lange termijn dalende beweging zit. 

 

Op 18 augustus a.s. worden de halfjaar cijfers gepubliceerd.


13 - 7 De koers van Boskalis is vandaag gesloten op 31.635 EUR. De horizontale weerstandslijn op 31.794 EUR blijkt sterk genoeg om een verdere koersstijging te verhinderen. 

De stochast is 'overbought' en kan enige verlichting wel gebruiken. Idealiter zakken we nu eerst terug naar de mediaan om vanaf dit niveau de weg omhoog te vervolgen. 

 


20 - 7 10:00 het koersdoel van 31.635 EUR is bereikt (zie 13 - 7). Het aandeel heeft nieuwe impulsen nodig voor een verdere stijging. Vanaf nu is het rustig afwachten tot er zich weer nieuwe kansen voordoen.

Het dalende KT trendkanaal is nog intact. Het aandeel is 'strong overbought'.


1 - 8 Beperken we ons tot de post-Brexit candles na 24-6 dan wordt een oplopend trendkanaal zichtbaar, waarin de koers de bovenkant heeft bereikt. Idealiter zakken we we eerst terug naar een van de lager gelegen lijnen alvorens weer tot actie over te gaan.

 Op 18 - 8 staat de publicatie van de halfjaarcijfers op het programma (en een dag eerder de aandeelhoudersvergadering).


19 - 8 10:45 Na de presentatie van de kwartaal cijfers op 18-8 daalde de koers met 4.5% tot aan de bovenste horizontale lijn. Deze lijn doet na de uitbraak boven het weerstandsniveau 31.795 EUR nu dienst als steun. De koers heeft een interessant punt in de grafiek bereikt - vandaag ligt zij precies op het snijpunt van de steunlijn en de onderkant van het oplopende kt trendkanaal. 

 


13-10 Boskalis is na de publicatie van de halfjaarcijfers van de shortlist afgehaald. De profitability ratio zit in een dalende trend en is onder de selectie norm terecht gekomen (zie Fundamentele Analyse : H1 2016). Na de cijfers bereikt de koers op 27 september een laagste koers van 30.25 EUR. Hier vindt het steun rond de mediaanlijn. Vanaf dit punt is de koers weer gestegen tot de hoogste koers op 12 oktober van 33.18 EUR. Technisch is het aandeel dan 'strong overbought'.

 

De correctie van vandaag is fors. De komende dagen gaan we zien of de middenlijn wederom een steun van betekenis gaat zijn.

 


4 - 11 De koers is in korte tijd onder de steunlijn van 28.80 EUR terechtgekomen en bereikte vandaag zelfs een laagste koers van 27.925 EUR. De mediaan blijkt van geen betekenis en de koers is er hard doorheen gezakt.

 

De lange termijn vooruitzichten zijn verslechterd en daardoor is de koers in verval geraakt. Wat niet wil zeggen dat er zich geen koop kansen meer gaan voordoen. De koers moet dan wel eerst terug naar de 28.80 EUR (en er boven komen).


18 - 11 De koers heeft de levenslijn van 28.795 EUR gegrepen. Dit voorkomt een verdere daling tot een onbekende diepte.

 In de maand grafiek ligt bij een koers van 23.545 EUR een volgende steun van betekenis.

 


13 - 1 Het aandeel heeft vanaf de steun op 28.794 EUR een opmerkelijk herstel doorgemaakt. In rap tempo is zij door de mediaan en weerstandslijn gebroken om vandaag op 33.93.5 EUR te sluiten.

 

Op 8 maart a.s worden de jaarcijfers gepresenteerd. Dan pas zal blijken of de huidige opleving terecht was of niet.

 

 

 


2017

Technische Analyse

11-5 Morgen gaat het aandeel 1 EUR ex-dividend en gaan alle candles en lijnen m.t.w.k aangepast worden. 

Met de laatste 2 rode candles dreigt de koers uit het middellange termijn opgaande trendkanaal te vallen. Onduidelijk is of we aan het begin staan van een volgende langdurige daling of dat er toch een opgaande herstel beweging in gang gezet gaat worden.