30-3 Week 12
Het gemiddelde YTD rendement van alle 20 modellen bedraagt -2.19% (-(+0.31%).
12-1 Week 2
Het gemiddelde rendement van alle 20 modellen bedraagt +2.0%.
3 modellen behalen een 100% GROEN score : Technology, Industrials en Germany.
LowVolatility en de UK blijven achter in rendement - bij beide modellen speelt WH Smith (-6.8%). daar een rol in. Borregaard (-8.2%) drukt het rendement van de Scandinavië en Basic Materials modellen. In het HC model is Hikma Pharma in een neerwaartse trend rechtgekomen (-10.6%). Hennes & Mauritz wil na het koersverlies in Q4 2017 ook in 2018 nog niet op het droge komen (-4.9%). De Food Producers uit Scandinavië presteren ronduit zwak. De verliezen lopen verder op : SalMar (-7.9%) en Leroy Seafood (-6.1%)
De volgende aandelen behalen een rendement (incl valuta) van 7% of meer :
Interpump Group SpA, NEXT plc, Alten SA, BE Semiconductor Industries NV, Hays plc, Betsson AB, Continental AG , Grifols SA, Fenix Outdoor International AG, Anima Holding SpA, Michelin SCA, JD Sports Fashion plc, DiaSorin SpA en Stabilus SA.
5-1 Week 1
Alle 20 modellen beginnen het jaar in de plus. Het gemiddelde rend% bedraagt +2.61%.
Germany en Technology pakken de draad van 2017 weer op. Alle aandelen van deze modellen staan in de plus. Ook het Spaanse - en Franse model beginnen het jaar voortvarend met alleen maar winstgevende aandelen.
BESI, Infineon en het Deense NNIT maken de grootste winst in de Technologie portefeuille met koerswinsten boven de 6%.
In het Duitse model behalen alle aandelen een koerswinst tussen de +2.34% en +5.35%.
De gerevitaliseerde dividend portefeuille (YIELD ipv STREAM) begint het jaar uitstekend met een plus van 3.03%. Alle aandelen staan in de plus. NEXT plc en het Italiaanse Ascopiave SpA zijn hier de beste aandelen.
De koersen van de Noorse Food Producers zijn gedurende de week goed hersteld na aanvankelijke koersverliezen aan het begin van het jaar. Met een totaal rendement van +1,55% blijft het Scandinavië model iets onder het gemiddelde van alle modellen liggen. De Noorse en Zweedse Kroon winnen resp. 1.56% en 0.38% tov de EUR.
De CHF verliest tov EUR.
3-1 Afgelopen week is in het BCE 17 draadje de Trending Value methode van O’Shaughnessy aangehaald [bron : Beleggers Belangen 8 dec 2017 Ivan Schurer]
Uit de 25 aandelen is vervolgens een keuze gemaakt voor een advies /research portefeuille die in 2018 gevolgd gaat worden.
De aandelen die uit de 25 zijn geselecteerd (sector spreiding, momentum 2017/ k4 2017) zijn
Deutsche Lufthansa
Faurecia
Anglo American
Arcelor Mittal
Rio Tinto
Berkeley Group
Veolia
Vodafone
Michelin
William Hill
TrendingValueOShaugh/MT/EO/ML/VIE/LHA/AAL/BKG/RIO/VOD/WMH
Belangrijkste sectoren :
Automobiles & Parts 2/6
Mining 2/3
Travel & Leisure 2/3
Gas, Water & Multiutilities 1/3
30-3 Week 13
Gemiddeld -1.27% (+0.46%).
26-1 Week 4
Het gemiddelde van de Research portefeuilles is 5.14% (-0.26%). BeleggersBelangen blinkt ook dit jaar weer uit met een rendement van 9.0%. De BCE Wannahaves zijn runner-up en maken een rendement van +5.81%. De enige dissonant in de portefeuille is FlowTraders met een verlies van -3.55%.
12-1 Week 2
Het gemiddelde van de Research portefeuilles is 4.3% en overtreft die van de BCE en de modellen.
De BCE Wannahaves presteren bovengemiddeld met +5.4% en laat zijn grootste concurrent de NL top analisten ruim achter zich :)
De top aandelen zijn Aegon, AMG, Galapagos en Arcelor Mittal (resp. 7.1%, 10.0%, 12.6% en 13.0%)
5-1 Week 1
BeleggersBelangen begint het jaar voortvarend met een fraai rendement van 4.51%. BESI en Randstad zijn hier de winnaars.
De BCE favorieten zijn na een aanvankelijk goed begin door het koersverlies van FlowTraders en TomTom teruggevallen naar een gemiddeld rendement van +1.68% . Onze belangrijkste opponent weten we nog onder ons te houden. De top-analisten staan op +1.33%.
Toelichting
1 In de bovenstaande schema's zijn de aandelen in de model portefeuilles van k1 2018 uitgesplitst naar super sectoren en landen.
2 De rendementen van de STOXX sector etf's en de MSCI landen etf's staan op de onderste regel van beide schema's. Deze zijn berekend incl het in 2017 uitgekeerde dividend. In de 2e kolom van beide schema's staan de rend% (koers- + div. rend%) van de model portefeuilles.
3 In de schema's hieronder (d.d 3-10) staat de verdeling van aandelen naar sectoren en landen in k4 2017.
Hieruit kunnen de volgende conclusies getrokken worden.
ad 1) Per model portefeuille is sprake van een min of meer gelijkmatige verdeling van aandelen over landen en (super) sectoren. Hiervoor is bij de model samenstelling expliciet rekening gehouden.
Opgeteld over alle modellen treden de grootste concentraties op van aandelen binnen de sectoren Personal & Household Goods (P&HG) en Industrial Goods & Services (IG&S) en de landen UK en Germany.
De grootste concentraties doen zich voor bij de super sectoren P&HG en IG&S met resp 26 en 23 aandelen. Deze super sectoren zijn op hun beurt uit te splitsen in meerdere sectoren (IG&S is onder te verdelen in sectoren Industrial Engineering, General Industrials, Industrial Transportation, Electronic & Electrical Equipment en Support Services). Bij de portefeuille samenstelling is vooral gekeken naar de verdeling naar sectoren.
Bij de landen doet zich de grootste concentratie voor bij de UK en in mindere mate in Duitsland met resp 24 en 19 aandelen. De UK aandelen komen het meest voor in het Consumer Services model (4 x) en in Duitsland is de Chemicals model (3 x) het meest populair.
In het Zwitserse (en Spaanse) landen model is een sterke concentratie te zien in de super sector IG&S (5 x). Deze is op zijn haar beurt gelijkmatig onderverdeeld naar sectoren : bijv voor Zwitserland Super Services (2 x), Electronic & Electrical Equipment (2 x) en Industrial Engineering (1 x).
ad 2) De rend% van alle modelportefeuilles overtreffen die van de STOXX sector en MSCI landen etf's. De uitzonderingen zijn het sector model Basic Materials en het landen model Spanje.
ad 3) Op de onderstaande lijstje staan de grootste verschuivingen per sector en land.
sectoren :
Food & Beverage 10 (+3)
Telecom 5 (+3)
Basic Resources 6 (+2)
Retail 7 (-2)
Health Care 6 (-2)
Automobiles & Parts 5 (-2)
Financial Services 1 (-2)
landen :
Sweden 13 (+6)
Finland 7 (+5)
Italy 8 (-6)
Belgium 7 (-4)
France 7 (-4)
28-12
Covestro AG, NEXT plc, Persimmon plc en Red Eléctrica Corp. SA zijn het meest geselecteerd (4 x).
12 aandelen komen 3 x voor. 42 aandelen 2 x.
28 -12
Ten opzichte van k4 2017 zijn er 26 aandelen nieuw toegevoegd aan de short-list. Het relatief hoge aantal is te verklaren door
1 het gewijzigde selectie mechanisme (incl toepassing trend factor).
2 small- en midcap aandelen uit Scandinavië laten sterke ratio's zien.
Zij zijn nieuw op de long-list.
3-4 Samenstelling [2]
Model Portefeuille Suisse
In 2018 q1 is de Zwitserse portefeuille de slechtst presterende modelportefeuille met een verlies van -9.4%. Met uitzondering van ABB Ltd en The Swatch Group AG is geen van de overige aandelen nog een aanbeveling waard, met y/o/y dalende profitability en stijgende prijsratio's (oa Roche Holding AG, SGS AG, Adecco SA en Swisscom AG)
1-4 Samenstelling
Model Portefeuille Italy
Anima Holding SpA
Verslechterde profitability door Goodwill activering van ca 700 milj na overname Gestielle SGR. Aan de passief zijde van de balans worden leningen opgevoerd van 450 en 250 milj EUR die zijn uitgezet bij verschillende banken consortiums. De totale balanswaarde neemt toe bij nagenoeg onveranderd eigen vermogen.
ROA significant omlaag en ROE blijft nagenoeg ongewijzijgd. Koers/winst onaangeraakt en EV/EBITDA zakt in door toegenomen schuld.
Anima Holding valt hierdoor in het ranking model voor Italy weg uit de nominatie lijst.
30-3 Aanpassing Strategie (2)
Trendfactor is meer nadrukkelijk toegepast. Bedrijven die een positieve ontwikkeling in profitability (roa, om) en prijs (p/e, ev/ebitda) laten zien schuiven op in ranking. Andersom worden bedrijven die een negatief beeld laten zien (dalende profitability en stijgende prijsratio's) eerder uitgesloten.
23-3 Strategie (1)
De actuele koersen per 23-3 en 187 doorgerekende financiële kwartaal en halfjaar rapportages resulteren in een aangepaste ranking van aandelen. Per thema (land, sector, factor) worden de hoogst geplaatste 10 opgenomen in de modelportefeuille. Hierbij wordt eveneens rekening gehouden met een trendfactor en een goede spreiding over landen en/ of sectoren.
ValueTechnology
IN : ASML Holding NV, Software AG
UIT : Iliad SA, Infineon Technologies AG
ValueItaly
IN : Brembo SpA, Recordati SpA
UIT : Anima Holding SpA, Ascopiave SpA
ValueUnitedKingdom
IN : JD Sports Fashion plc, ITV plc, Johnson Matthey plc
UIT : Polymetal International plc, Mondi plc, Domino's Pizza Group plc
ValueGermany
IN : Henkel AG, Software AG
UIT : Bayer AG, Pfeiffer Vacuum Technology AG
ValueFrance
IN : LVMH SE, Rubis SCA, Air Liquide SA, Compagnie Plastic Omnium SA
UIT : Michelin, Burelle, Chr. Dior, Direct Energie
ValueIndustrials
IN : Assa Abloy AB, SKF AB, ABB Ltd., Randstad Holding NV, Zignago Vetro SpA, Interpump Group SpA, DSV A/S, Aena Aeropuertos SA, Aalberts Industries NV
UIT : Bossard Holding SA, Forbo Holding SA, Pfeiffer Vacuum Technology AG, Kon. Vopak NV, Zardoya OTIS SA, Lem Holding SA, Ponsse Oyj, Cembre SpA, Atlas Copco AB
ValueConsumerGoods
IN : De'Longhi SpA, Berkeley Group Holdings plc, Marine Harvest Group ASA, P/F Bakkafrost, Olvi Oyj
UIT : Van De Velde NV, Fenix Outdoor International AG, Hennes & Mauritz AB, SalMar ASA, Hugo Boss AG
ValueLowVolatility
IN : Rubis SCA, Fresenius SE, Marr SpA, Marine Harvest Group ASA
UIT : Barratt Developments plc, WH Smith plc, Swisscom AG, SalMar ASA
ValueFinancials
IN : -
UIT : -
ValueSuisse
IN : The Swatch Group AG
UIT : APG SGA SA
ValueScandinavie
IN : Assa Abloy AB, SKF AB, Granges AB, P/F Bakkafrost, Marine Harvest Group ASA
UIT : Hennes & Mauritz AB, SalMar ASA, Borregaard ASA, Ponsse Oyj, Neste Oil Corp.
ValueLowlands
IN : Randstad Holding NV, Wolters Kluwer NV, Kon. Ahold Delhaize NV, ASML Holding NV, Aalberts Industries
UIT : Amsterdam Commodities, Beter Bed, Kon. Vopak NV, Sif Holding NV, Van De Velde NV
ValueCashflow
IN : Berkeley Group Holdings plc, Boliden AB, Leroy Seafood ASA
UIT : NEXT plc, Taylor Wimpey plc, Grieg Seafood ASA
ValueHealthCare
IN : Boiron SA, Grifols SA
UIT : Carl Zeiss Meditec AG, Essilor SA
ValueMomentum
IN : SalMar ASA, Talgo SA, Moncler SpA, Marine Harvest ASA, UPM-Kymmene Oyj, Leroy Seafood Group ASA, Alten SA, Granges AB
UIT : alle best of K4 2017 aandelen -/- BE Semiconductor Industries NV, Oriflame Holding AG,
ValueBasicMaterials
IN : Air Liquide SA, Hexpol AB, Randgold Res. Ltd.
UIT : Bayer AG, Polymetal Int. plc, Outokompu Oyj
ValueSustainability
IN : -
UIT : -
ValueSpain
IN : -
UIT : -
ValueDividend
IN : ProSiebenSat1. Media AG, Compass Group plc, Nobia AB, Oriflame Holding AG, UPM-Kymmene Oyj
UIT : Amsterdam Commodities NV, NEXT plc, Tieto Oyj, Barratt Developments plc, Ascopiave SpA
ValueConsumerServices
IN : Kon. Ahold Delhaize NV, Wolters Kluwer NV, ProSiebenSat1. Media AG, Compass Group plc, ITV plc
UIT : Franz Colruyt NV, Domino's Pizza Group plc, NEXT plc, APG SGA SA, Betsson AB
De actuele koersen per 22-12 en 126 doorgerekende financiële rapportages resulteren in een aangepaste ranking van aandelen. Per thema (land, sector, factor) wordt een ranking opgesteld waarvan de hoogst geplaatste 10 worden opgenomen in de modelportefeuille. Hierbij wordt eveneens rekening gehouden met een goede spreiding over landen en/ of sectoren. Onderzocht wordt hoe de trendfactor een rol kan gaan spelen bij de samenstelling.
ValueTechnology
IN : NNIT A/S, Illiad SA, Infineon Techn. AG
UIT : Dialog Semic. AG, Software AG, ASML Hold. NV
Dialog Semic. en Software AG verliezen hun plaatsen aan Illiad SA en Infineon Techn. AG na toepassing van de trendfactor.
ValueItaly
IN : Ascopiave SpA, Interpump SpA
UIT : Brembo SpA, Recordati SpA
Brembo SpA en Recordati SpA verliezen hun plaatsen aan Ascopiave SpA en Interpump SpA na toepassing van de trendfactor.
ValueUnitedKingdom
IN : Berkeley Group Holdings plc, Burberry Group plc, Mondi plc, Whitbread plc
UIT : 3i Group plc, Bellway plc, Hays plc, Intertek Group plc
3i Group plc, Bellway plc en Hays plc verliezen hun plaatsen na toepassing van de trendfactor. Barratt Dev. plc, Taylor Wimpey plc en JD Sports Fashion plc worden niet geselecteerd vanwege de sector spreiding.
ValueGermany
IN : BASF SE, ProSiebenSat.1 SE, Stabilus SA, Bayer AG
UIT : Fuchs Petrolub AG, Dialog Semic. plc, Software AG, Takkt AG
ValueFrance
IN : Direct Energie SA
UIT : Legrand SA
Valeo SA valt buiten de selectie vanwege de sector spreiding. Illiad SA vervangt Boiron SA na toepassing trendfactor.
ValueIndustrials
IN : Ponsse Oyj, Cembre SpA, Bossard Hold. AG, Pfeiffer Vacuum Techn. AG, Kon. Vopak NV
UIT : EVS Broadcast Equipm. NV, bpost NV, Viscofan SA, Picanol NV, Intertek Group plc
bpost, EVS, Picanol en Viscofan verliezen hun plaatsen aan Bossard Hold., Pfeiffer Vacuum Techn. en Vopak na toepassing van de trendfactor.
ValueConsumerGoods
IN : Leroy Seafood Group ASA, Nobia AB, Oriflame Holding AG, Fenix Outdoor Int. AG, Granges AB
UIT : Marine Harvest ASA, Bellway plc, Brembo SpA, Royal Unibrew A/S, MGI Coutier SA
Oriflame Holding AG en Granges AB verdienen hun plaats ten koste van Bellway plc en Brembo SpA na toepassing van de trendfactor.
ValueLowVolatility
IN : Leroy Seafood Group ASA, Berkeley Group Holdings plc, WH Smith plc, Swisscom AG
UIT : Marine Harvest ASA, Beter Bed Holding NV, Bellway plc, Pfeiffer Vacuum Technology AG
ValueFinancials
IN : GIMV NV
UIT : Banca IFIS SpA
ValueSuisse
IN : ABB Ltd.
UIT : Kuehne & Nagel International AG
ValueScandinavie
IN : Leroy Seafood Group ASA, Nobia AB, Boliden AB, Ponsse Oyj, Fenix Outdoor International AG
UIT : Marine Harvest ASA, Atlas Copco AB, Axfood AB, Vestas Wind Systems, Novozymes B
Grieg Seafood ASA en Marine Harvest ASA vallen buiten de selectie vanwege de sector spreiding.
ValueLowlands
IN : Franz Colruyt NV, Kon. Vopak NV en Proximus NV
UIT : EVS Broadcast Equipm. NV, bpost NV, Picanol NV
EVS, bpost en Picanol verliezen hun plaatsen aan Colruyt, Vopak en Proximus na toepassing van de trendfactor.
ValueCashflow
IN : United International Enterprises Ltd, Grieg Seafood ASA, Granges AB, UPM-Kymmene Oyj, NEXT plc
UIT : Christian Dior SA, Red Eléctrica Corporación SA, Anima Holding SpA, Amsterdam Commodities NV, Resilux NV
Amsterdam Commodities NV valt buiten de selectie vanwege de sector spreiding.
ValueHealthCare
IN : Essilor SA
UIT : Boiron SA
ValueMomentum
IN : Neste Oil Corporation, Lem Holding SA, Oriflame Holding AG, BE Semiconductor Industries NV, Covestro AG, Miquel y Costas & Miquel SA, Pfeiffer Vacuum Technology AG, Carl Zeiss Meditec AG, Christian Dior SA, Software AG
UIT : alle fondsen
ValueBasicMaterials
IN : Bayer AG, Boliden AB, Outokumpu Oyj
UIT : Fuchs Petrolub AG, Hexpol AB, Miquel y Costas
ValueSustainability
IN : -
UIT : -
ValueSpain
IN : -
UIT : -
ValueDividend
IN : Barratt Developments plc, Marine Harvest ASA, Persimmon plc, Ascopiave SpA, ACOMO NV, NEXT plc, Proximus NV, ITV plc, Tieto Oyj
UIT : alle fondsen m.u.v. Red Eléctrica Corporación SA
ValueConsumerServices
IN : JD Sports Fashion plc, Mediaset España Comunicación SA, Betsson AB
UIT : BeterBed NV, Metropole Television SE, Axfood AB
27-10 Wissels k3 - > k4
12/17 actief beheerde portefeuilles staan op winst en zijn gezamenlijk goed voor een gemiddeld wissel-rendement van +0.7%.
Bij de portefeuilles Consumer Services, LowVolatility en UK hebben de wissels het best uitgepakt.
Consumer Services :
UIT : Takkt (-7.9%), Compass (+3.5%) en MediaSet (-5.7%)
IN : Domino's Pizza (+9.5%), WH Smith (+2/3%) en Rai Way (+13.5%)
LowVolatility :
UIT : oa ACOMO (-3.1%), Intertek (+6.4%) en KONE (+6.3%)
IN : oa Bellway (+12.2%), Beter Bed (+6.9%) en Barratt Dev (+6.8%)
United Kingdom :
UIT : JD Sports (-5.2%) en TaylorWimpey (+3.3%)
IN : Intertek (+6.4%) en Redrow (+9.3%)
26-9 Wissels k2 - > k3
De wissels van k2 naar k3 blijken profijtelijk. Bij de slot koersen van dinsdag 26 sep is de winst +1.5 pp gemiddeld (!). Uitschieters omhoog zijn de HC, Cashflow, CG en UK model portefeuilles.
HealthCare
UIT : Ion Beam App (-41.1), Hikma Pharma (-20.6), Almirall (-37%)
Cashflow
IN : EVS -12.2 Burelle +15.2 Covestro +14.0 NEXT +33.2 Persimmon +11.0 SalMar +7.1
De 2 aandelen die niet gewisseld zijn te weten UPM Kymmene en Vestas Wind, staan beide op een verlies van een kleine 10%.
ConsumerGoods
IN : MGI Coutier +8.8, Moncler 18.3, Marine Harvest +9.0, Royal Unibrew +8.0, SalMar +7.1
UIT : ACOMO -13.2, Reckitt Benckiser -12.8, Continental +12.4
UnitedKingdom
IN : WH Smith +17.9 JD Sports +7.1 Domino's Pizza +4.6 UIT Reckitt Benckiser -12.8, ITV -6.8, Whitbread -6.8
JD Sports en Domino's hebben zich de laatste weken goed hersteld na aanvankelijke verliezen en leveren nu een positieve bijdrage aan het (wissel)rendement
30-6 De wissels bij de kwartaalovergang naar k2 hebben +1.2% extra rendement opgeleverd. De wissels in de Lowlands portefeuille (AKZO, ASML uit, ACOMO, BESI in) leverden de grootste bijdrage. In de momentrum portefeuille behaalden de winnaars van k1 2017 (= momentum k2 2017) een gemiddeld 5.2% hoger rendement dan de winnaars van k4 2016 (= momentum k1 2017).
Toelichting
1 In de bovenstaande schema's zijn de aandelen in de model portefeuilles van k4 uitgesplitst naar super sectoren en landen.
2 De rendementen van de STOXX sector etf's en de MSCI landen erf's staan op de onderste regel van beide schema's. In de 2e kolom van beide schema's staan de netto rend% (t/m 29-9) van de model portefeuilles. Het verschil tussen netto en bruto rendement is 25% van het dividend.
3 In de schema's hieronder (d.d 7-7) staat de verdeling van aandelen naar sectoren en landen in k3.
Hieruit kunnen de volgende conclusies getrokken worden.
ad 1) Per model portefeuille is sprake van een min of meer gelijkmatige verdeling van aandelen over landen en (super) sectoren. Hiervoor is bij de model samenstelling expliciet rekening gehouden.
Opgeteld over alle modellen treden de grootste concentraties op van aandelen binnen de sectoren Personal & Household Goods (P&HG) en Industrial Goods & Services (IG&S) en de landen UK en Germany.
De grootste concentraties doen zich voor bij de super sectoren P&HG en IG&S met resp 25 en 24 aandelen. Deze super sectoren zijn op hun beurt uit te splitsen in meerdere sectoren (IG&S is onder te verdelen in sectoren Industrial Engineering, General Industrials, Industrial Transportation en Support Services). Bij de portefeuille samenstelling is vooral gekeken naar de verdeling naar sectoren.
Bij de landen doet zich de grootste concentratie voor bij de UK en in mindere mate in Duitsland met resp 22 en 17 aandelen. De UK aandelen komen het meest voor in het Consumer Services model (4 x) en in Duitsland zijn de Technologie (3 x) en Health Care (3 x) modellen het meest populair.
ad 2) De netto rend% van alle modelportefeuilles (uitgezonderd Spanje) overtreffen die van de STOXX sector en MSCI landen etf's.
ad 3) De grootste verschuivingen doen zich voor bij de volgende sectoren en landen :
sectoren :
P&HG 25 (+7))
IG&S 24 (-4)
landen :
Netherlands 11 (-3)
Belgium 11 (+5)
UK 22 (+4)
Spain 9 (-3)
De verdeling van de modellen naar sectoren is verder uitgewerkt. De Industry Groups zijn opgesplitst naar Super Sectoren.
Voor elke super sector heeft STOXX een index samengesteld die door BlackRock in iShares etf's zijn verpakt. De rendementen daarvan staan op de onderste regel van het schema. Dit kan als indicatie gezien worden voor het presteren van die super sector.
De modelportefeuilles zijn per land en per industry group gedefinieerd. Voor ons gemak spreken we over landen en sectoren maar het zijn in dit geval IG's en bij de etf's super sectoren.
De spreiding van de modellen over de sectoren is eigenlijk best ok. En dat is niet vreemd want daar is bij de samenstelling nadrukkelijk rekening mee gehouden.
Kijk je (achteraf) naar de rendementen per sector etf - dan zijn er kansen benut maar ook onbenut gebleven. De Travel & Leisure, Construction & Materials en Financial Services sectoren boden kansen die niet volledig benut zijn. Het selectie mechanisme is niet of onvoldoende in staat geweest aandelen uit deze sectoren naar boven te halen.
Sterke sectoren zijn Technology, Health Care, IG & S en de Personal & Household Goods. De aandelen in die sectoren zijn ruim vertegenwoordigd in de modellen en hebben een bovengemiddeld rendement opgeleverd (zie 2e kolom)
De vraag is nu of voor de 2e helft van het jaar dit beeld onveranderd blijft en in hoeverre we dit kunnen betrekken bij de model selecties van de komende kwartalen.
In het bovenstaande schema zijn de modellen uitgesplitst naar landen.
Duitsland en de UK komen het meeste voor. In het Technology model leveren de Duitse aandelen een positieve bijdrage - al lijkt het rend% van de etf/ index een andere richting op te wijzen.
UK en ConsumerServices is geen goede combi. Wie het meest dominant is in de combinatie durf ik niet te zeggen - maar het feit is dat zowel de model portefeuille als het land magere resultaten boeken.
Het is precies deze combinatie die in het nieuwe model voor k3 het meeste voorkomt ( 7 x ). Daar moet op ingegrepen worden. Blijkbaar zijn de consumer services (media, retail, t+l) aandelen in de UK zo goedkoop geworden dat zijn in de ranking hoger geplaatst zijn, als volgt :
Domino's Pizza, WH Smith & JD Sports zijn vervangen door Takkt, BeterBed en Colruyt. Hierdoor is binnen de Consumer Services portefeuille een betere spreiding over landen ontstaan.
Het 3 tal blijft in de UK model portefeuille (en op de short-list).
De ranking van het Value Lowlands model met toepassing van 3 verschillende selectie criteria
1 Profitability [roa]
2 Profitability & value [roa, p/e, ev/ebitda]
3 Profitability & value capped [roa, p/e, ev/ebitda, marktcap.]
Versie 3 is toegepast voor K1 2017.
De lichtblauwe aandelen schenden het prijs criterium (p/e en/of ev/ebitda). De groene labels 'verhuizen' naar het actuele model, en de rode labels vallen buiten de boot door de gewijzigde selectie.
Versie 2 haalt Colruyt binnen en de kapitalisatie AKZO, HAL en Vopak. De sector spreiding noodzaakt het inwisselen van BESI voor Proximus.
Versie 3 is toegepast voor K1 2017.
Versie 2 haalt Bertrandt, Continental en Software in de portefeuille ten gunste van Nemetschek, Pfeiffer Vacuum en Bechtle. XING en Nemetschek hebben een significant hogere prijs ratio waardoor zij dalen in de ranking.
De kapitalisatie zet XING buiten voor Bechtle.
Bechtle wordt op zijn beurt weer uitgeruild tegen Pfeiffer Vacuum omwille van de sector spreiding. Bertrandt wordt om dezelfde rede gewisseld voor Carl Zeiss Meditec.
Versie 3 is toegepast voor K1 2017.
Versie 2 haalt Michelin binnen en de kapitalisatie zet LVMH buiten.
Bij France is sector spreiding ook een onderscheidende factor. SES wordt daarmee ingeruild tegen Rubis.
De ranking van het Value Low Volatility model met toepassing van 3 verschillende selectie criteria
1 Risico
1.1 Beta (60 maanden)
1.2 Standaard deviatie (52 weeks OHLC)
met de aandelen in het 1e quartile wordt een ranking gemaakt met de 52w stdev
2 Risico, Profitability & value
2.1 ROA (ebit/total assets)
2.2 P/E, EV/EBITDA
bij gelijke weging van prijs en kwaliteit (via z-scores) met extra gewicht voor het risico
3 Risico, Profitability & value en Marktkapitalisatie
3.1 M = actuele koers * aantal aandelen van laatste kwartaal of halfjaar verslag
Versie 3 is het actuele model voor K1 2017.