Analyse Persimmon plc

Fundamentele Analyse : FY 2017


Fundamentele Analyse : FY 2016

Nicholas Wrigley, Group Chairman, said:

 

"The Group has now completed the first five years of its long term strategy which remains focused on growing Persimmon into a stronger, larger business while maintaining capital discipline and robust free cash generation. The strength of the Group’s operating model is demonstrated by our ability to grow completion volumes by more than 60% and investing c. £2.6bn of cash in land through this period while simultaneously returning over £1.0bn of excess capital to shareholders.

 

"Customer activity in the early weeks of the 2017 spring season has been encouraging. The further increase in the Capital Return Plan demonstrates the Board’s confidence in the Group’s prospects."

 

Source : Persimmon plc Full Year Results, February 27, 2016 


Trading Update

 

Persimmon plc announces the following update ahead of its Final Results for the year ended 31 December 2016, which will be released on 27 February 2017.

 

Revenues for 2016 of £3.14bn were 8% higher than the prior year (2015: £2.90bn) with legal completion volumes increasing by 599 new homes to 15,171 (2015: 14,572). The Group's average selling price increased by 4% to c. £206,700 (2015: £199,127).

 

Source : Persimmon plc Trading Update, January 5, 2017 

 


Fundamentele Analyse : FY 2015

Nicholas Wrigley, Persimmon Group Chairman, said:

 

 "Persimmon delivered an outstanding performance in 2015, supported by improving customer sentiment and a mortgage market which is responding to customer demand.

 “It is now four years since we launched our long term strategy focused on growing Persimmon into a stronger, larger business while maintaining capital discipline and delivering robust free cash generation.  The Group’s ability to grow completion volumes by more than 55% through this period while simultaneously returning £733m of excess capital to shareholders underlines the strength of its operating model.  

 

 "Customer activity in the early weeks of the 2016 spring season has been encouraging and today’s further £860m enhancement to the Capital Return Plan to a total of £9.00 per share is a measure of the Board’s confidence in the Group’s future progress.”

 

Source : Persimmon plc Full Year Results, February 22, 2016 


Technische Analyse

7 - 4 De koers is vandaag vanaf de bovenkant van het oplopende trendkanaal 3% lager gezet. De stochastic heeft zijn 'overbought' indicatie verloren en is gezakt tot 75. Fundamenteel is dit aandeel koopwaardig. Een instap vindt bij voorkeur plaats bij het bereiken van de onderkant van het trendkanaal. Bij het besluit hierover zal het risico op een koersdaling (van de Britse Pond) bij gevolg van een Brexit meegenomen dienen te worden.


15 - 4 Persimmon heeft bij de trading update eerder deze week melding gemaakt van opgelopen vertraging bij de uitvoering van enkele projecten. Voor het gehele verslagjaar 2016 bleef de winstverwachting evenwel gehandhaafd. Dit heeft niet kunnen verhinderen dat de koers fors gedaald is. De koers is uit het trendkanaal gevallen, waarover in de vorige update gesproken werd. 

In de grafiek is een nieuwe steunlijn getekend bij 18.37 GBP. Dit is de onderkant van de wolk van augustus vorig jaar. Deze koers valt bovendien samen met de laagste koers van 9 februari dit jaar. Gelet op de kracht van de daling nemen we vooralsnog een afwachtende houding aan. Allereerst zal er rond dit koersniveau een bodem gevormd moeten worden alvorens tot koop overgegaan kan worden.


26 - 4 De koers heeft op 21 april de steunlijn op 18.37 GBP geraakt en is in de daaropvolgende handelsdagen gestegen tot 19.69 GBP. Achteraf is dit het perfecte moment voor een instap geweest. We moeten dus  voortdurend alert blijven om kansen die zich voordoen ook daadwerkelijk te benutten.

 

De laatste verkoop is van 2 maart @ 22.50 GBP.


2 - 6 Gedurende de periode van ca een half jaar beweegt de koers van Persimmon plc zich per saldo zijwaarts tot licht stijgend. Dan weer bevindt de candle zich boven de wolk, dan weer onder de wolk. De wolk (of kumo) representeert het koersverloop in het verleden. De koers van Persimmon heeft de neiging om voortdurend naar de historische maximale en minimale waarde terug te keren.

 

In de dagen voorafgaande aan het referendum zal de koers bij optimisme over een goede afloop tot bovenin de getrokken horizontale band terechtkomen. Bij een overwegend negatieve stemming komt de koers juist onderin deze range te liggen.

 

De dag na het referendum van 23 juni a.s. gaat er afgerekend worden. Als de uitkomst in overeenstemming is met de verwachting van de dagen ervoor dan zal de impact op het koersverloop op 24 juni gering zijn. In het andere geval kunnen we een heftige koersbewegingen verwachten, zoals bij Persimmon, Taylor Wimpey, Berkeley Holdings, Barratt Developments en de gehele Britse huizenbouw sector.


14 - 6 De koers van Persimmon is vandaag op het laagste niveau van de dag gesloten (= 18.89 GBP). Hij zakt daarmee door de steunlijn op 19.14 GBP tot op de onderkant van het stijgende trend kanaal. Indien er steun zichtbaar wordt gaan we een instap voorbereiden. Het aandeel is tevens strong oversold (<< 20).

 

Zakken we verder omlaag dan richten we ons vizier op de steunlijn bij 17.82 GBP. Dit niveau correspondeert met de onderkant van de body van de candle van 24 november j.l.. De horizontale lijnen liggen op gelijke afstand van elkaar, waarbij de bovenste 2 lijnen grenzen aan de wolken van februari tot juni van dit jaar.

 

 


15 - 6 De koers ligt nu bovenop de oplopende steunlijn. De vraag blijft of vanaf dit niveau een herstel zichtbaar wordt of gaan we verder omlaag tot 18.59 GBP.

 

 

De getrokken lijnen zijn flinter dun met het oog op het komende referendum. Met een toenemende volatiliteit zullen de getrokken steun en weerstandsniveaus minder van waarde zijn. Immers, zij zijn gebaseerd op het koersverloop in het verleden. 

 

 


24 - 6 After Britain votes to leave the EU the question remains whether the support line @ 19.00 GBP will be strong enough today.

 

 


28 - 6 Koop @ 12.75 GBP (50%)

 

In de weekgrafiek is een steunlijn getrokken rond de niveaus waarop we nu beland zijn. Het is allesbehalve zeker dat de daling ten einde is. De koers ligt nu op het niveau van de jaren 2013 - 2014, halverwege de hausse op de Britse huizenmarkt. De verwachting is dat zij de komende jaren gaat stil vallen. Vooruitlopend daarop zijn de koersen van de Br. huizenbouwers gezakt tot 50% van de hoogste waarde dit jaar.

 

Indien jij het minder somber inziet ligt hier een kans om bij deze koers voor 50% van de beoogde portefeuille waarde in te stappen. De laagste koers van gisteren bedroeg 11.70 GBP en we zijn vandaag gesloten op 13.10 GBP.

 

 


1 - 7 Verkoop @ 14.36 GBP

 

De getekende lijnen lopen langs de onderkant van de verschillende niveaus van de kumo (of cloud) van afgelopen jaar. Aan deze afbeelding is goed te zien dat een kumo een weergave is van het koersverloop uit het verleden. Hij is getekend op basis van de maximale en minimale koerswaarden over een periode in het verleden.

Specifieke crossings van de blauwe en rode lijn aan de onderkant en bovenkant van de wolk leiden tot aanbevelingen van koop dan wel verkoop van het aandeel.

 

Het aandeel is verkocht bij een koers van 14.36 GBP (+12.5%) en dat is ruim voor het bereiken van de 14.855 GBP (de middelste lijn in de grafiek). De verwachting is dat de weerstand voor hogere koersen rond dit niveau verder zal toenemen.


4 - 7 Vandaag eindigt de koers op het laagste punt van de dag (14.35 GBP). De candle maakt een bearish engulfing patroon waardoor een verdere koersdaling waarschijnlijk is.

 

Indien we het koersniveau rond de middenlijn op 14.855 GBP gaan verliezen dreigen we terug te vallen op het eerdere instap niveau van 12.755 GBP.


5 - 7 De koers is vandaag met ruim 7% gedaald met een slot net boven de laagste koers van de dag op 13.32 GBP. Dan zijn we nog slechts 2% af van de steunlijn van 12.755 GBP.

 

6 - 7 [Update] Koop @ 12.96 GBP (50%)


8 - 7 Vanaf post-referendum vrijdag 24 juni tot en met vrijdag 8 juli liggen 11 handelsdagen. Langs de onderste rode candles is voorzichtig met potlood een dalende steunlijn getekend, die evenwijdig omhoog is verschoven naar de slotkoers van 1 juli. Zo wordt en dalend trendkanaal zichtbaar.

 

Dit trendkanaal zal de komende dagen een rol gaan spelen bij vervolgacties. Bij het bereiken van de bovenkant van het dalende trendkanaal zal weer uitgestapt worden. Maandag ligt deze koers op 15.30 GBP.

 

11 - 6 [Update] Verkoop @ 14.76 GBP (+13.8%)


11 - 7 Verkoop @ 14.76 GBP (0%)

Vandaag is de koers gesloten op 15.21 GBP bij een hoogste intraday koers van 15.31 GBP. De koers is in enkele dagen tot bovenin het licht dalende trendkanaal gekomen. De kracht die uit de stijging vanaf de steun spreekt doet een vervolg beweging omhoog vermoeden. Wij nemen genoegen met het bereikte resultaat.